Vívó Eb: bronzéremért küzdhet a férfi kardcsapat

2017. június 17. szombat 14:30

Vívó Eb: bronzéremért küzdhet a férfi kardcsapat

FRISSÍTVE: Bronzérmet nyert a  magyar férfi kardcsapat szombaton a grúziai vívó Európa-bajnokságon, Tbilisziben.  Két győzelemmel bejutott az elődöntőbe, majd ott vereséget szenvedett, így a bronzéremért vívhat utolsó pástra lépése alkalmával a magyar férfi kardválogatott a grúziai Európa-bajnokság zárónapján.

A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású csapatnak a belgák ellen nyílt lehetősége ráhangolódni a versenyre, a 24 tusnyi különbség a magyarok javára azt jelezte, hogy a két csapat tudása között nagy a különbség.

Lényegesen erősebb ellenfélnek bizonyult - a várakozásnak megfelelően - a francia válogatott, de a magyarok ezt a mérkőzést is megnyerték, mégpedig négy találattal, így legközelebb már a döntő volt a tét az oroszokkal szemben.

A harmadik mérkőzésen nem jött össze az újabb győzelem, hattusos magyar vereséggel zárult a küzdelem. Ugyanakkora különbség alakult ki a végére, mint a másik ágon az olasz-német mérkőzésen, melyen előbbiek örülhettek.


Eredmények (az Eb honlapjáról):


a 16 között:
Magyarország-Belgium 45-21
a negyeddöntőben:
Magyarország-Franciaország 45-41
elődöntő:
Oroszország-Magyarország 45-39
Olaszország-Németország 45-39

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású válogatott a belgák és a franciák legyőzése, majd az elődöntőben az oroszoktól elszenvedett vereség után fölényesen, 45-28-ra verte a németeket a helyosztón.
  

Szilágyi, Szatmári és Gémesi lépett pástra a bronzmérkőzésen, s mindhárom magyar határozottan és eredményesen, szép akciókat bemutatva vívott.
    

Az első párban az egyéni döntő két résztvevője, a győztes Max Hartung és a második helyezett Szilágyi csapott össze, de ezúttal fordult a kocka, a kétszeres olimpiai bajnok 5-1-re lelépte ellenfelét. Utána ugyanezt tette Gémesi Benedikt Wagnerrel, majd Szatmári 5-3-ra verte Szabó Mátyást. Az első körben nagyon dinamikusan vívtak a magyarok, míg a németek - rájuk korántsem jellemzően - sokat bizonytalankodtak. A második fordulóra azonban valamelyest összeszedték magukat, többször is úgy tűnt, jelentősen felzárkóznak, asszók közben jó pár tus lemaradást ledolgoztak. Csakhogy előbb Gémesi, majd Szilágyi hozta ki döntetlenre a párharcát, Hartung, illetve Szabó ellen, Szatmári pedig csak eggyel kapott ki Wagnertől. Ez volt a magyarok egyetlen vesztett asszója a kilencből. Az utolsó három párban Gémesi és Szilágyi megint fölényesen nyert, s köztük Szatmári döntetlent ért el. Szilágyi és Gémesi plusz nyolcas, Szatmári pedig plusz egyes találati mutatóval zárt.


   A kardcsapat a magyar küldöttség negyedik - egyben utolsó - érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn Pusztai Liza harmadik lett a női kardozók mezőnyében, majd csütörtökön Szilágyi ezüstöt, a párbajtőröző Szász-Kovács Emese pedig bronzot nyert.

    Eredmények (az Eb honlapjáról):
    férfi kard, csapat:
    -------------------
    a 16 között:
Magyarország-Belgium 45-21
    negyeddöntő:
Magyarország-Franciaország 45-41
    elődöntő:
Oroszország-Magyarország 45-39
Olaszország-Németország 45-39
    a 3. helyért:
Magyarország-Németország 45-28
 

Képünk illusztráció. 

MTI - Fotó: MTI-fotó