Hatalmas fieszta a kaposvári Virágfürdőben, a pszoriázis világnapján, az Úszók éjszakáján

2013. október 29. kedd 20:54

Hatalmas fieszta a kaposvári Virágfürdőben, a pszoriázis világnapján, az Úszók éjszakáján

A pikkelysömör, a pszoriázis világnap alkalmából másodszor rendezték meg az Úszók éjszakáját. Öt város - Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs és Kaposvár - jelentkezett a Magyar Dermatológiai Társaság felhívására.

A rendezvény célja, hogy bebizonyítsa, a pikkelysömörös betegektől nem kell félni, és nekik ugyanúgy létjogosultságuk, helyük van az uszodában is. Kedden délután öt óra körül még csak lézengtek a kaposvári Virágfürdőben. Az alkalmi recepciós pultnál ülő pszoriázis klubtagok szívük szerint senkit nem engedtek volna tovább egy támogató aláírás nélkül. Szerencsére az uszodába érkező sportolók, szülők hamar felismerték, hogy szignójukkal embereknek segítenek.

A kezdésre, aztán- honnan, honnan nem- megtelt az uszoda 25 méteres medencéjének lelátója úszókkal, vízi sportolókkal, szimpatizánsokkal. Zúgott a hajrá Kaposvár! A somogyi megyeszékhely úszóira a tavalyi győzelem miatt nehezebb feladat hárult, hiszen mindenki túl akarta szárnyalni az előző évet. Az est végére kiderült, ez sikerült is. Az összes résztvevő száma meghaladta az ötszázat, s még egyszer annyian - több mint háromszázan - úsztak, mint tavaly.

Dér Tamás a sportbizottság elnöke azt mondta, hogy Kaposvár tavaly bebizonyította, ha a vizes sportok összefognak, akkor nagy dolgokat tudnak véghezvinni, hiszen nálunk sokkal nagyobb városok előtt szereztük meg a győzelmet, mind a résztvevők, mind a leúszott kilométerek számában. - Ám ennél fontosabb -mondta a tanácsnok,- hogy azok az emberek, akik ebben a betegségben szenvednek, ne érezzék elhagyatottnak magukat. Nagyon sokan visszahőkölnek, ha meglátják őket az uszodában. De ez a betegség nem fertőző, és éppen emiatt kell felhívni mindenkinek, főként a vizes embereknek a figyelmét arra, hogy próbálják meg elfogadni őket.

Szécsi Zoltán a vízilabda csapat kapusa egy pillanatig sem gondolkodott, amikor arra kérték, hogy álljon a rendezvény mellé. - Az uszodában, egy jó cél érdekében bármit tenni, az nem kérdés, hanem természetes dolog számomra. Battyhányi Zita ezúttal a Dermatológiai Társaság képviseletében vett részt a versenyen. Azt mondta, hogy a pszoriázisban szenvedő embereknek nagyon sokat számít, ha az egészséges társaik nem holmi undorító csodabogárként tekintenek rájuk, hanem tisztában vannak a betegségük mikéntjével. Azzal, hogy a három nem betegségét-nem fertőz, nem halálos, de nem gyógyítható - kiegészítsék még egy nemmel, hogy nem kell tőle félni.

Dér Tamás sípjelére Kaposvárhoz köthető olimpia, Európa- és világbajnokaink startoltak, köztük Szécsi Zoltán és Borhi Zsombor, utánuk pedig több száz fiatal ugrott a habokba. Hogy milyen eredménnyel? Ez, akkor derül ki, ha mind az öt városban véget ér a vetélkedés.