Gazdagodott Somogy: átadták és teljes üzemben működik az új szennyvíztisztító Kadarkúton

2014. július 10. csütörtök 22:25

Gazdagodott Somogy: átadták és teljes üzemben működik az új szennyvíztisztító Kadarkúton

Sikeres féléves próbaüzemet és műszaki átadás-átvételt követően üzemszerűen működik az új szennyvíztisztító-telep Kadarkúton. A 867 ingatlant befogadó csatornarendszer és a korszerű létesítmény teljessé tette a városi infrastruktúrát, amely egészségesebb környezetet biztosít a lakóknak és új lehetőséget kínál a vállalkozásoknak.

Az ünnepélyes keretek között átadott beruházás közel nettó egymilliárd forintból valósult meg: a költségek 85 százalékát az Európai Unió pályázati támogatása biztosította, míg a mintegy 150 millió forintos önerőt a város önkormányzata és az ingatlantulajdonosok hozzájárulása fedezte. A 22 hónap alatt megvalósult fejlesztés 2500 helybéli életfeltételein javít.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője tanúja volt a program indításának, amit akkor a magyar vidék megújulásának példájaként üdvözölt. A mostani avatási ünnepség résztvevőjeként köszöntőjében kiemelte: A kadarkúti példa is jól mutatja: érdemes nagyot álmodni. Hinni kell egymásban, a képességeinkben, a jó programokban, mert kellő együttműködéssel, összefogással a legmerészebb álmok is megvalósulhatnak. Ez a kisváros most azt bizonyítja, hogy az önkormányzat és a lakosság egyetértése, közös erőfeszítése milliárdos értéket teremthet.

Karsai József, Kadarkút polgármestere a környezetvédelmi fejlesztés által nyújtott lehetőségeket tartotta fontosnak megemlíteni. - A szennyvízberuházás eredményeként olyan várost tudhatunk magunkénak, ahol a lakosság esélyt kapott az egészséges környezet megteremtésére. Bízunk abban, hogy a kiteljesedett városi infrastruktúra munkahelyeket is generál majd. Várjuk a befektetőket, Kadarkúton ma már minden feltétel adott a vállalkozások megtelepedéséhez.

 

A kadarkúti csatornarendszer és a szennyvíztelep építését a három cég által létrehozott SZWV konzorcium végezte. A Szabadics Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a Veolia Zrt. munkájának minőségét a Kapos Hidro Kft. szakmérnöke ellenőrizte. A projekt keretében 5 közterületi átemelő épült és több mint 27 ezer folyóméter csatornavezeték került a földbe. 867 ingatlanbekötést alakítottak ki, melyek 77 százaléka már csatlakozott is a rendszerre. Az új szennyvíztisztító telep a város határában, az önkormányzat által megvásárolt területen épült fel, ahová egy 805 méter hosszú, 4 méter széles új utat aszfaltoztak. A korszerű környezetvédelmi létesítmény napi kapacitása 280 m3. A városból kiépített vezetéken keresztül a telepre érkező szennyvíz először mechanikai tisztításon megy át, majd a 2 részre osztott biológiai tisztítómedencébe kerül. Minden technológiai folyamat egy medencében zajlik, vezérlését automata irányítástechnika végzi.

A fertőtlenítés és a szennyvíziszap kezelése után olyan komposztanyag keletkezik, amely a mezőgazdaságban jól hasznosítható, míg a visszamaradt tisztított víz a közeli patakba folyik. Minősége a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő. A műszaki átadást követően a szennyvíz víziközmű üzemeltetését a DRV Zrt. látja el.

képünkön: Horváth Zsolt jegyző (balról) Szászfalvy László és Karsai József az átadáson