A védelem a vádlottak felmentését kéri - Szita Bence ügy, negyedik nap

2013. június 05. szerda 17:47

A védelem a vádlottak felmentését kéri - Szita Bence ügy, negyedik nap

A már megszokott biztonsági intézkedésekkel indult a Szita Bence sérelmére elkövetett gyilkosság tárgyalásának negyedik napja. Tóth Balázs ügyvéd, a másodrendű vádlott, Kertész József védőjének beszédével kezdődött a mai, szerdai tárgyalási nap a Kaposvári Törvényszéken. 

A védő szerint védence sokszor előbb értesült a médiából a történtekről, a nyomozás állásáról, mint a hatóságtól.

- A vallomásokat hallgatva úgy tűnik, hogy senki nem gyilkolt - mondta Tóth Balázs. - Védencem kényszer és fenyegetettség hatása alatt tette, amit tett. Nem tagadja, hogy ott volt, de ő volt az, aki sehol, semmi nyomot nem hagyott.

Kertész József a másodrendű vádlott, itt márt sírt. Ő csak azért kellett a másik két vádlottnak, hogy a segítségével minél előbb elássák a gyermek tetemét, minél előbb eltüntessék a nyomokat. Következetesen tagadta azokat a dolgokat, amikben nem vett részt, így a méreg beszerzését is, és elismerte azt, ahol jelen volt. A sántosi erdőben kényszer és félelem hatása alatt áll.

- Épp ezért kérem a bíróságot, hogy védencemet büntethetőséget kizáró ok miatt mentse fel - mondta az ügyvéd.

Berlik Zoltán, a harmadrendű vádlott, P. Erika ügyvédje az édesanya és a család felé tolmácsolta őszinte részvétét, majd azt mondta, hogy a jog nem fog, nem tud segíteni abban, hogy Bence éljen. De abban igen, hogy a bűnösök megkapják méltó büntetésüket azért, amit elkövettek. De csak azért.

- A másodrendű vádlottat lassan szentté avatjuk, és minden vádlott azt mond, amit akar - kezdte védőbeszédét Berlik Zoltán. - Ebből volt részünk bőven. Ám, ha valaki sokszor ismételget valamit, amit már szinte el is hisz, attól az nem biztos, hogy igaz. A jelen ügyben hozott ítélet, a mérlegelt tényállások kritikus esete lesz. Hogy pontosan mi történt a sántosi erdőben, azt csak az a három ember tudja, aki ott volt.

Nincs bizonyíték arra, hogy miért adta át a pénzt P. Erika Bogdán Józsefnek, tehát ez nem lehet a büntethetőség alapja. A bűnsegédi magatartás is vitatott, hiszen P. Erikát kényszerítette az elsőrendű vádlott, aki ettől leblokkolt és képtelen volt a logikus gondolkodásra és cselekvésre. Féltette a családját és saját magát. Sokkot kapott, rettegett. Emiatt sem a fizikai sem a pszichikai bűnsegédi magatartás nem valósult meg. Ezért a bűncselekmény, illetve a bizonyítottság hiányában kérem a tisztelt Törvényszéket, hogy védencemet mentse fel - mondta Berlik Zoltán.

Bogdán József az utolsó szó jogán azt mondta, hogy nem kapott lehetőséget az igaza bebizonyítására.

- Az összegyűjtött 192 ezer forintért nekem Kertész volt feleségének az arcát kellett volna összevagdosnom - állította. - Mi csak szexelés jogcímén mentünk az erdőbe, egyébként honnan tudtam volna, hogy Erika menstruál? Így volt?

A harmadrendű vádlott részéről csak egy néma biccentés volt a válasz.

- Nem ugráltam a gyerek mellkasán, őt utoljára a Muskátliban láttam. Nem akarom kimosni magam, most szabadultam. Ha tényleg én vagyok az elkövető, akkor minden terhelő nyomot eltüntettem volna. A jelenlegi ügy felületesen van elbírálva, a médiának és a nyilvánosságnak akarnak megfelelni. A másik két vádlott hazudik. Remélem, az igazság fog győzni, és kiderül nem kényszerítettem senkit és én vagyok a gyilkos, nem.

Kertész József az utolsó szó jogán ezt vallotta: „- nem mártírkodom, azért vetek keresztet, mert hiszek istenben. Nekem mindenhol háromszor annyit kellett tennem, mint egy magyarnak, hogy bizonyítsak. Semmi mást nem kérek a törvényszéktől, mint az igazságot, és az objektív bizonyítékok figyelembe vételével hozott ítéletet.

P. Erika a harmadrendű vádlott az utolsó szó jogán is tagadta, hogy a pénzt Bence megöléséért adta Bogdán Józsefnek, valamint azt is, hogy meg akarta mérgezni a fiút.

- Soha nem volt rossz a kapcsolatom Bencével és nem akartam megölni vagy megöletni - mondta. - Kérem a bíróságot, hogy ezek ismeretében hozza meg ítéletét.

A magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabb gyermekgyilkosságának ítélethozatalára első fokon csütörtökön kerül sor.

Képünkön: B. József elsőrendű vádlottat (középen) vezetik elő az ellene előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt a 11 éves Szita Bence gyilkosságának ügyében indult büntetőper tárgyalására a Kaposvári Törvényszék tárgyalótermében 2013. május 13-án. 

Sz. Á. - Fotó: MTI, Varga György