Így áll a tanárok áprilisi sztrájkja - még egyeztetnek

2016. április 07. csütörtök 10:34

Így áll a tanárok áprilisi sztrájkja - még egyeztetnek

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerdán a cselekvések összehangolásáról határoztak, de egyelőre mindegyik fél a saját tiltakozási időpontja mellett foglalt állást. Ami biztos, hogy április 15-én és 20-án is sztrájkolnak a tanárok.

A Pedagógusok Sztrájkbizottságának tagjai, Mendrey László vezette Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Civil Közoktatási Platform képviselői szerdán egyeztetést tartottak a Pedagógusok Szakszervezetének székházában.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, a Civil Közoktatási Platform (CKP) egyik szóvivője azt mondta, hogy a megbeszélés résztvevői egyetértenek abban, hogy együtt akarnak működni, "együtt kívánnak lépni a közoktatás érdekében". A CKP nevében fontos dátumnak jelölte meg április 12-ét, ugyanis ekkor kerülhet sor először a kormány és a civilek tárgyalására. Amennyiben nem közelednek érdemben az álláspontok, úgy minden bizonnyal megtartják az április 15-i második, immár két órás polgári engedetlenségi tiltakozást.

Később hozzátette, hogy akármelyik szervezet hirdetett is akciót, a többiek egységesen mögé állnak.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint - április 20-szal kiegészülve - mindhárom dátum valamennyi szervezet számára fontos, és a továbbiakban arról fognak egyeztetni, hogy miként lehet a látszólag "felaprózódott erőket egybecsatornázni" az oktatás ügyéért.

Mendrey László, a PDSZ elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy még nincs döntés arról, hogy 15-én a polgári engedetlenségi akció és a sztrájk egy időben lesz-e. Véleménye szerint egy időben kellene tartani a két akciót. Mendrey László azt is mondta, azért fogtak össze, hogy sokkal többen csatlakozzanak, mint a korábbi akciónál.

A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy sztrájkolni csak munkahelyen lehet, "polgári engedetlenkedni" pedig csak azon kívül, ez pedig azt jelenti, hogy az előbbiben részt vevők az iskolában, utóbbiak az épület előtt fejezhetik ki elégedetlenségüket a jelenlegi oktatási rendszerrel szemben. Fontos kiemelni, hogy a sztrájkhoz függetlenül a szakszervezeti tagságtól bárki csatlakozhat.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg kedden, miután nem sikerült az éjszakába nyúló tárgyalások során megállapodni a kormánnyal a hétfői nap során.

A sztrájkbizottság követelései közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése úgy, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. Számos további kérdésben sem sikerült megállapodniuk, azonban a tankönyvválasztás vagy a tankötelezettség életkora nem gazdasági vagy szociális jellegű követelés, így nem lehet felvenni a követelések közé.

 

MTI - Fotó: Mohai Balázs