Brüsszel a végrehajhatatlanság ellenére sem tett le a csődöt mondott kvótarendszerről

2017. november 14. kedd 17:26

Brüsszel a végrehajhatatlanság ellenére sem tett le a csődöt mondott kvótarendszerről

A teljes kudarc és a nyilvánvaló végrehajthatatlanság ellenére az Európai Unió nem tett le arról, hogy felső határ nélküli betelepítési kvótákat vezessen be - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az EU képtelen belátni, hogy a kvótarendszer teljes csődöt mondott. Aggasztó az a „valóságtagadás", amelyet az európai intézmények mutatnak - hangsúlyozta. Most például lehetővé tennék akár 50 ezer ember áttelepítését Törökországból - tette hozzá Gulyás Gergely (képünkön), jelezve, hogy ez az EU-s állam- és kormányfők tanácsának döntéseivel is ellentétes. A frakcióvezető emlékeztetett, hogy az Európai Parlament (EP) szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága már szavazott is a felső korlát nélküli betelepítési kvótákról, és sajnos azt egy magyar EP-képviselő, a DK-s Niedermüller Péter is támogatta. Közölte: ez a testület december 7-én meghallgatást tart, amelyen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli majd.

Szerinte hazug érvekkel próbálják támadni Magyarországot, mert ellenállást szervezett a korlátlan migrációt erőltető tagállamokkal és európai erőkkel szemben. „Az EP maradék méltóságát is lábbal tiporja az a fajta boszorkányüldözés, amelyet Magyarországgal szemben ott folytatnak" - fogalmazott. A nemzeti konzultációt bíráló Guy Verhofstadtról, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetőjéről Gulyás Gergely kérdésre úgy fogalmazott: Guy Verhofstadtot szélsőséges, kirekesztést támogató és antidemokratikus politikusként tartják számon. Azzal kapcsolatban, hogy a parlament kedden határozatban kért kárrendezést a kormánytól a Czeglédy-ügyben, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte: a következő hónapokban megtörténhet a károsultak kártalanítása a költségvetésből.

Gazdasági lobbik foglyai

A kampányfinanszírozási törvény szintén kedden elfogadott módosításáról - amely alapján ha az országgyűlési választáson egy százalékot sem ér el egy párt, akkor vissza kell fizetnie az állami kampánytámogatást - a politikus azt mondta: a 2013-as kampányfinanszírozási törvény lehetővé teszi, hogy a pártok gazdasági támogatások elfogadása nélkül vehessenek részt a kampányban. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy ne válnának gazdasági lobbik foglyává, a Jobbik esetén ugyanis alappal fogalmazható meg „a Simicska Lajossal való nyílt összefonódás" - tette hozzá. A most elfogadott módosítást ugyanakkor helyesnek nevezte, mert az szerinte megoldja a „kamupártok" problémáját, vagyis mostantól nem éri meg a választásokon részt venni annak, aki csak állami kampánytámogatásra számított.

Migráns nő áll a macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falunál létesült alkalmi menekülttábor kerítésénél - képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Kosztasz Cironisz)
Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Kosztasz Cironisz)
A kedden megszavazott jogszabályok közül fontos módosításként említette a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását is, amely alapján ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek el a nemi élet szabadsága, a nemi erkölcs elleni bűncselekményt. Gulyás Gergelyt kérdezték arról, hogy a jobbikos Apáti István egy 2011-es rádióinterjúban a hírek szerint azt mondta: „a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált". A fideszes politikus ezt úgy kommentálta: minden hasonló antiszemita megnyilatkozást elítélnek. A kérdés az - folytatta -, hogy a Jobbik hogyan viszonyul ezekhez a megszólalásokhoz, hiszen ma „már csak cicát simogatni (...) látjuk a jobbikos vezetőket, de soha senki nem kért bocsánatot ezek miatt a mondatok miatt, és soha senkit nem zártak ki a Jobbikból szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilatkozások miatt.

Hiteltelen néppártosodás

A Jobbik néppártosodását teljesen hiteltelennek nevezte, szerinte „próbálnak egy olyan arcot mutatni, amely soha nem volt az övék". Azzal kapcsolatban, hogy Tállai András telefonhívására a nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár választókerületében, Mezőkövesden a Mol csökkentette a benzin árát, Gulyás Gergely azt mondta: Tállai András a lehető leghelyesebben járt el, a Fidesz-frakció egy emberként gratulál neki, csatlakozva a miniszterelnökhöz. Kifejtette ugyanis, hogy míg a budapesti benzinárak a Mol-kutakon literenként 353-355 forint között alakultak, addig Mezőkövesden 374 forint volt. „Mit csináljon egy egyéni választókerületi képviselő, ha ilyet tapasztal? Nem az a kötelessége a saját választóival szemben, hogy ezt szóvá tegye?" - tette fel a kérdést.

MTI - Fotó: MTI/Kosztiscsák Szilárd